پردازنده مهمترین بخش لپ تاپ به شمار میرود و اصلیترین پارامتر در خرید لپ تاپ انتخاب CPU آن است. در پردازندهها با توجه به نام های آن ها میتوان مدل و سری و نسلشان را مشخص کرد.
نسل پردازنده
مهمترین عامل در انتخاب پردازنده، نسل آن است. هرچه یک پردازنده جدیدتر و نسل آن بالاتر باشد، در ساخت آن از تکنولوژی ها و امکانات جدیدتری استفاده شده و به همین دلیل نسبت به نسلهای قبل برتری محسوسی دارد. در پردازنده های سری Core i شرکت اینتل دو رقم اول (پردازنده های نسل 9 و ماقبل رقم اول) نشان دهنده نسل آن است (برای مثال پردازنده Core i7 11800H یک پردازنده نسل 11 است و پردازنده Core i5 8300H یک پردازنده نسل 8 است). در پردازنده های RYZEN شرکت AMD نیز رقم اول نشان دهنده نسل آن است (برای مثال پردازنده Ryzen 5 5500U یک پردازنده نسل 5 می باشد). تا سال 2021 دوازده نسل از پردازنده های شرکت اینتل و 5 نسل از پردازنده های شرکت AMD رونمایی شدهاند.
نسل Celeron
شرکت intel برای مصارف سبک، عمومی، خانگی و به طور کلی کاربریهایی که نیاز به محاسبات سنگین گرافیکی و پردازشی ندارند، پردازندههای Celeron، Pentium و Core i3 را به بازار عرضه کرده، برای امور نیمه حرفهای و متوسط که پردازشهای نیمه سنگین محاسباتی و گرافیکی دارند پردازندههای Core i5 و Core i7 (با پسوند U و G) را معرفی نموده است. و همچنین برای امور سنگین محاسباتی، تحلیلی پردازش های قوی و برنامه های گرافیکی قوی و بازی، پردازنده های Core i7 و Core i9 (با پسوند H) را توصیه کرده است. برای کاربرانی که از سری سلرون استفاده میکنند سیستم دسکتاپ و لپ تاپشان از توان مصرفی پایین بهره میبرند و کارایی چندان مناسب نیست. اما برای وبگردی، کارهای سبک و امور اداری مناسب است. نامگذاری این سری به صورت زیر است.
نسل Pentium
پردازندههای سری پنتیوم دارای پیشوند به جای پسوند پردازنده بودند. و ساختار نام گذاری آنها شامل چهار عدد به عنوان SKU میشود. تنها پیشوند موجود در محصولات سری پنتیوم شامل حرف E میشود که به معنی مصرف بهینه انرژی میشود. تمام مدلهای قدیمی Pentium دارای دو هسته پردازشی بودند، اما در حال حاضر برخی از مدلهای جدید به چهار هسته پردازشی نیز مجهز شدهاند.
نسل دهم، یازدهم و دوازدهم
نام گذاری پردازنده های نسل دهم سری Core اینتل برای اولین بار شامل دو حالت دارای ۴ عدد و ۵ عدد میانی به عنوان شناسه اصلی می شود که دو عدد اول در سمت چپ به عنوان شناسه نسل و دو یا سه عدد دیگر به عنوان شناسه عددی SKU در نظر گرفته شده اند. عبارت پیش از آنها در سمت چپ که با حرف i و یک عدد در کنار آن مشخص می شود، نشان دهنده دسته بندی و جایگاه پردازنده از نظر قدرت پردازشی است. به عنوان مثال یک پردازنده Core i3 بسیار ضعیف تر از یک پردازنده Core i9 است و این تفاوت شامل تعداد هسته، تعداد رشته، حجم حافظه نهان، واحد گرافیک مجتمع، توان مصرفی و فرکانس کاری می شود. در انتهای نام گذاری نیز پسوند پردازنده وجود دارد که در این مقاله، تمرکز ما روی همین مورد است.
برخی از پردازنده های نسل دهم سری Core اینتل نیز از سیستم نام گذاری دارای ۴ عدد میانی تشکیل می شوند. که دو عدد سمت چپ به عنوان شناسه شاخص نسل و دو عدد سمت راست به عنوان شناسه عددی SKU در نظر گرفته شده اند. اما تفاوت دیگری نیز در نام گذاری آنها وجود دارد که به پسوند پردازنده اختصاص دارد. در پردازندههای نسل 11 و 12 نیز سری پردازندهها در نامگذاری به همان ترتیب است اما عدد نسل آنها تغییر کرده است.
سری HQ و HK
لپ تاپها با این سری از پردازندهها برای گیمینگ و طراحی عالی هستند. اما از لحاظ حمل و نقل و شارژدهی باتری مناسب نیستند و اغلب گران قیمت هم میباشند. به عنوان یک گیمر حرفهای یا کسی که کار طراحی را به صورت حرفهای انجام میدهد استفاده از پردازنده HQ پیشنهاد میشود. این پردازنده 4 هستهای میباشد. اما سری U و Y دو هستهای میباشند. به دلیل تولید حرارت بیشتر نسبت به سری U در لپ تاپهای فوق سبک و باریک موجود نیستند. یکی از کوچکترین لپ تاپها به نام ThinkPad T460 مجهز به پردازنده HQ هستند. پردازنده HK همان HQ است اما مجهز به اورکلاک است. اینتل پردازندههای HK و HQ را در ژانویه 2017 عرضه کرد. پردازندههای سری U مناسب کارهای روزمره و مشاهده محتوا هستند. و برخلاف سریهای قبل این سری از پردازندهها شارژدهی باتری را زیاد میکنند. اما به هیچ وجه مناسب بازی نیستند. اینتل در ژانویه 2017 نسل هفتم پردازندههای سری U را با قابلیت Vpro معرفی کرد.
سری Y و Core m
این سری از پردازندهها با عملکرد متوسطی که دارند مناسب استفاده روزمره و کارهای سبک هستند. به ویژه شارژدهی باطری هم مناسب نیست و از قدرت محاسباتی پایینی برخوردار است. اگر قصد تهیه سری پردازنده Y داشته باشید یا Core i5 یا Core i7 و یا Core m3, m5, m7 را خواهید دید.TDP سری Y 4.5 وات است و مقدار پایینی دارد. که باعث میشود بدون فن و بسیار باریک باشد.
پردازندههای شرکت AMD
سری رایزن در سال 2017 معرفی شد و رقیب اصلی سری Core اینتل شد. مدلهای کنونی سری رایزن از فناوری 7 نانومتری بهره میبرند. در حالی که پردازندههای اینتل هنوز هم 10 و 14 نانومتری هستند. پردازندههای رایزن 3 ارزانترین رده در این سری میباشد. این پردازنده گزینه مناسبی برای رایانههای پایین رده با بودجه محدود است. پردازندههای رده 4000 فقط با گرافیک مجتمع به صورت APU برای شرکتها در دسترساند. در سری 5000 فقط دو APU و اگر کاربران بخواهند از پردازندههای بدون گرافیک استفاده کنند فقط میتوانند رده 3000 را تهیه کنند. احتمالا تا چند وقت آینده گرافیک آنبرد به یک استاندارد برای سری رایزن 3 تبدیل میشود.
حروف الفبایی مخصوص در پردازندههای AMD
حرف G بیانگر وجود پردازنده گرافیکی Radeon RX Vegar است. این پسوند مانند i در سری Core اینتل عمل میکند. حرف X به معنی کارایی بالای پردازنده است. این تراشهها مجهز به XFR یا محدوده فرکانس افزایش یافته هستند. پردازندهها با این پسوند بالاترین سرعت کلاک و مصرف انرژی را دارند. پردازنده های XT مخصوص دسکتاپ با فرکانس پایه بالاتر و عملکرد بهتر از X است. حرف U بیانگر مصرف پایین و فرکانس پایه کمتر آن میباشد.
پس با توجه به نوع کاربری خود سری پردازنده مورد نیاز خود را انتخاب نمایید. شرکت ای ام دی نیز برای مصارف سبک، عمومی، خانگی و به طور کلی کاربریهایی که نیاز به محاسبات سنگین گرافیکی و پردازشی ندارند، پردازندههای E1، E2، A4، A6، A9 را به بازار عرضه کرده، برای امور نیمه حرفهای و متوسط که پردازشهای نیمه سنگین محاسباتی و گرافیکی دارند پردازندههای Ryzen 3، Ryzen 5، Ryzen 7 (با پسوند U) را معرفی نموده و همچنین برای امور سنگین محاسباتی، تحلیلی پردازشهای قوی و برنامههای گرافیکی قوی و بازی، پردازندههای Ryzen 5، Ryzen 7 و Ryzen 9 (با پسوند H) را توصیه کرده است. پردازندهها با پسوند HS دارای TDP زیر 35 وات هستند. در حالی که پردازنده های H بالای 45 وات است. پردازنده HX برای سطح بالا طراحی شده اند. و برای کارهای قوی پردازشی هستند.